ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان ( dental implant ) ، همان طور که از نام آن پیداست نوعی پروتز کاشتنی است که در دهان جایگذاری میشود ، ایمپلنت در واقع یک پایه تیتانیومی ( و گاهی اوقات زیرکونیا ) است که در داخل استخوان فک در زیر لثه جایگذاری میشود تا همانند ریشه دندان عمل کرده و روکش دندان یا دندان مصنوعی را در جای خود ثابت و مستحکم نگه دارد . ایمپلنت که امروزه بسیار رایج است ، شکلی شبیه به پیچ دارد و در داخل سوراخی که در استخوان فک ایجاد میشود ، قرار میگیرد تا ظرف چند ماه به استخوان فک جوش بخورد .
از کاشت دندان هم میتوان برای ثابت کردن دندان های مصنوعی و هم به عنوان یک دندان تکی استفاده کرد . امروزه تقریبا هر فرد بزرگسالی به سلامت دهان و دندان خود اهمیت می دهد و اگر دندان خود را از دست داده باشد ، به فکر کاشت دندان است و یکی از گزینه های کاشت دندان ، ایمپلنت است . قبل از اینکه ایمپلنت کردن دندان های خود ، باید چند نکته مهم را بدانید . این مطلب را مطالعه کنید تا تجربیاتی در مورد ایمپلنت کردن دندان بدست آورید .
انواع مختلف ایمپلنت دندان چیست ؟
خود ایمپلنت دندان معمولاً از تیتانیوم ساخته میشود . تیتانیوم مواد استاندارد برای ساخت ایمپلنت است که چندین دهه با نتایج بسیار خوبی امتحان خود را پس داده است . اباتمنت قطعه واسطه بین ایمپلنت و دندان جدید است که نقش آن نگه داشتن دندان بر روی ایمپلنت میباشد . اباتمنت نیز غالباً از تیتانیوم ساخته میشود اما ممکن است از اباتمنت سرامیکی استفاده شود . روکش دندان که در واقع جایگزین تاج دندان میشود در صورتی که برای دندانهای جلویی استفاده شود معمولاً از جنس سرامیک یا پورسلین انتخاب میشود .
روکش دندان سرامیکی ظاهری کاملاً شبیه دندان طبیعی دارد . در برخی موارد به خصوص در مورد دندانهای عقبی که تحت فشار زیادی قرار دارند ، ممکن است از روکش پی اف ام ( اسکلت فلزی با رویه سرامیکی ) و یا روکش فلزی استفاده شود تا استحکام آن افزایش پیدا کند . مسلماً استحکام و مقاومت روکش فلزی بیشتر از روکش سرامیکی است و احتمال صدمه دیدن آن کمتر میباشد .
انواع ایمپلنت چه تفاوت هایی با هم دارند ؟
انواع ایمپلنت و تنوع بالای آنها و تاثیر بزرگ آنها بر روی قیمت کاشت دندان یکی از عوامل سر در گم کردن مراجعین شده است ، علاوه بر انتخاب نوع ایمپلنت توسط بیمار بر اساس کشور سازنده و قیمت ، هنگام انتخاب فاکتور های زیر در نظر گرفته می شود :
◊ قیمت
◊ پشتیبانی و کیفیت شرکت سازنده و خدمات پس از فروش
◊ میزان استخوان در دسترس
◊ میزان استحکام استخوان و زمان گذاشتن ایمپلنت
◊ اگر استخوان کافی برای گذاشتن ایمپلنت در دسترس نباشد می توان در شرایط خاص مقداری استخوان برگرفته از نقاط دیگر پیوند زد .
فاکتور های انتخاب ایمپلنت
سیستم های مختلف ایمپلنت دندان در حال حاضر وجود دارد که هر یک مزایای خاص خود را دارد ، درمان ایمپلنت دندان وابستگی به سطح آموزش کلینیکی و تجربه دارد ، ایمپلنت دچار پوسیدگی نمی شود ، ایمپلنت هیچ گونه حرکتی ندارد و پر کردن فضای بین دندانی با ایمپلنت تاثیر بسزایی بر زیبایی دندان دارد . ایمپلنت همانند دندان طبیعی تا زمانی که از آن مراقبت شود برای بیمار کارایی دارد .
برخی از بیماران تصور می کنند ایمپلنت و جراحی آن دردناک است در حالی که این جراحی از کشیدن یک دندان آسانتر است بطوری که درد آنچنانی ندارد . لق شدن ایمپلنت دندان پس از مدتی نشانه ی درمان ناموفق ایمپلنت است ، بنابراین برای درمان موفق ایمپلنت دندان رجوع نزد دندانپزشک متخصص لازم است . ایمپلنت بسته به کاربرد متنوع می باشد بعنوان مثال نوع خاصی از ایمپلنت باعث ثبات پروتز دندان می شود که به درمان اوردنچر موسوم است .
چه کسانی می توانند ایمپلنت دندان انجام دهند ؟
- کسانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند
- بزرگسالانی که شرایط دهان و لثه آن ها مناسب است
- داشتن سلامتی کلی برای انجام عمل جراحی
ایمپلنت دندان برای چه کسانی توصیه نمی شود ؟
- افراد سیگاری و کسانی که به مواد مخدر اعتیاد دارند
- کسانی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند
- افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده کرده اند
- کسانی که دیابت کنترل نشده دارند
- کسانی که مبتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی ، دیابت ، نارسایی کلیوی ، پوکی استخوان ، بیماریهای تیروییدی و آرتریت روماتوئید هستند
جراحی هایی که برای ایمپلنت دندان احتیاج است
جراحی یک مرحله ای :
در این روش جراحی روی ایمپلنت همراه لثه پوشش داده نمی شود و حلقه فلزی که در نواحی دندان وجود دارد پس از جوش خوردن به استخوان از لثه بیرون می ماند بعد از این مرحله به ایمپلنت متصل می شود تا بتواند تاج ایمپلنت را سوار کرد .
جراحی دو مرحله ای :
در این روش پایه ایمپنلت در درون استخوان فک قرار می گیرد و توسط لثه روی آن پوشش داده می شود ، به همین ترتیب ایمپلنت قابل رویت نمی باشد و نیز فشاری به ایمپلنت وارد نمی شود . التیام ایمپلنت در فک پایین دو ماه و در فک بالا سه ماه می باشد پس از این دوره زمانی لثه و ایمپلنت را جابه جا می کنند تا قابل رویت باشد و یک پیچ به صورت غیر دائمی بر روی آن قرار می گیرد .
پس از مدت معمولا ۲ هفته از قالب گیری از ایمپلنت جهت ساخت تاج دندان صورت می گیرد ، در این برهه زمانی می توان از پروتزی که ثابت و دائمی نباشد استفاده کرد . لازم به ذکر است که این پروتزها در زمان خواب می بایستی باید از دهان خارج شوند یکی از مزیت هایی که این جراحی دارد این است که ایمپلنت در زیر لثه قرار می گیرد و قابل مشاهده نیست .
جراحی سه مرحله ای :
این روش از جراحی یکی از رایج ترین جراحی ها جهت کاشت می باشد ، پایه ایمپلنت در لثه قرار می گیرد و یک مدت زمانی که دو الی سه ماهه می باشد فرصت نیاز است تا ایمپلنت به استخوان فک متصل شود ، پس از اینکه این دوره سپری شد بخشی از لثه برداشته می شود و تاج ایمپلنت روی آن به کار گرفته می شود ، در مرحله بعدی میله ای که اباتمنت نام دارد به ایمپلنت متصل می شود که از لثه بیرون می زند .