ارتودنسی دندان
درمان ارتودنسی ، راهیست برای صاف کردن و حرکت دادن دندان ها برای بهبود ظاهر و کارکرد آنها همچنین ، باعث کمک به سلامتی طولانی مدت دندان ها ، لثه و مفاصل فک با وارد کردن فشار کمی به کل دندان ها میشود . دندانهای کج، به هم فشردهشده و بیرونزده میتوانند ظاهر و عملکرد دندانهای شما را تحت تأثیر قرار دهند . ارتودنسی نه تنها ظاهر دندانهای شما را بهتر میکند ، بلکه برای سلامت عمومی آنها نیز مفید است . تمیز کردن دندانهای صاف آسانتر بوده و احتمال پوسیدگی و یا آسیب دیدن آنها کمتر خواهد بود . اگر از ظاهر یا عملکرد دندانهای خود راضی نیستید ، میتوانید از سیمکشی دندان استفاده کنید.
درمان ارتودنسی دندان جهت اصلاح بی نظمی دندانها و رفع مشکلات فکی به کار میرود و با انجام این درمان از بروز بسیاری از مشکلات دهان و دندان در آینده جلوگیری میشود . در صورتی که این درمان تحت نظر متخصص ارتودنسی انجام نشود و بیمار مراجعات منظم و همکاری های لازم را در طول درمان انجام ندهد ممکن است این درمان با عوارضی همراه باشد.
ارتودنسی دندان یکی از موثرترین راهها برای رفع مشکلات و ناهنجاری های دندان است که اگر در سنین پایین تر صورت بگیرد تاثیر سریعتری و موثرتری خواهد داشت . به گفته متخصصان بهترین سن برای ارتودنسی دندان قبل از ۹ سالگی و رسیدن به بلوغ است.
چرا باید ارتودنسی کنیم ؟
اغلب مردم دندانهای در هم و یا ترک خورده دارند درمان ارتودنسی ، باعث صاف شدن و حرکت دندانها به بهترین حالت ممکن می شود این حرکت باعث بهبود ظاهر آنها و حالتی که دندان ها هنگام گاز زدن دارن و حتی باعث راحتی در تمیز کردن آنها می شود ؛
برخی افراد دارای دندانهای فوقانی رو به جلویی هستند که ناخوشایند به نظر میرسند احتمال بالایی وجود دارد که این دندان های برجسته دچار آسیب دیدگی شوند ، اما درمان ارتودنسی میتواند آنها را حرکت بدهد و به جای درست خود باز گرداند و در مواقعی، فک بالایی و پایینی در جای درست خود واقع نمیشوند و باعث ایجاد ظاهر نامناسب برای دندان ها و روی هم قرار گرفتن نادرست آنها هنگام گاز زدن میشود درمان ارتودنسی هر دو عامل فوق را تصحیح میکند .
وقتی که دندان ها درست در کنار هم واقع نمی شوند ، موجب ایجاد درد و فشار بر روی ماهیچه های فک شده و باعث به وجود آمدن ، مشکلاتی در مفاصل فک و همچنین سر درد میشود درمان ارتودنسی به قرار گرفتن صاف دو فک بالا و پایین و کاهش درد در این منطقه کمک می کند .
ارتودنسی ثابت
در درمان با کمک ارتودنسی ثابت براکت های مخصوصی بر روی دندان ها چسبیده می شوند ، بدون اینکه آسیبی به بیمار وارد شود . این براکت ها با کمک سیم و کش های مخصوصی دندان ها را به طرف مورد نظر هدایت می کنند . در ارتودنسی ثابت تمام اجزای بکار گرفته برای درمان ثابت می باشد و بیمار نمی تواند آن ها را جابه جا کند. این روش درمانی بسیار کاربردی می باشد و می تواند با حرکت دادن دندان ها ریشه دندان ها را نیز جابه جا کند ، درنتیجه این امر دندانپزشک کنترل بیشتری بر دندان ها دارد .
ارتودنسی متحرک
در روش درمان ارتودنسی متحرک دندانپزشک ابتدا از فک بالا و پایین قالب گیری می کند و با کمک قالب گرفته شده پلاک های بالا و پایین را می سازند . ارتودنسی متحرک مزیت های خود را دارد . بیمارانی که از ارتودنسی متحرک استفاده می کنند می توانند در هنگام خوردن غذا برای راحتی ان را از دهان بیرون بیاورند و بعد از مسواک کردن دندان ها دوباره ان را در دهان قرار دهند . ارتودنسی متحرک برای افرادی که سن پایین تری دارند موفق تر عمل می کند ،زیرا می تواند علاوه بر برطرف کردن مشکلات دندانی ،ناهنجاری های استخوانی فک را نیز برطرف کند .
ارتودنسی در سنین بالا و بزرگسالان
بسیاری افراد در سنین بالاتر تصمیم به انجام ارتودنسی می گیرند که این افراد باید توجه داشته باشند که رشد فک و دندان ها به پایان رسیده است و انجام هر کاری در این سن ممکن نیست اما اگر ارتودنسی در این سنین با هدف ردیف کردن دندان ها باشد قابل انجام است البته به شرطی که لثه های سالمی داشته باشند پس مرتب کردن دندانها در سنین بالا با توجه به داشتن لثه های سالم علاوه بر پیچیدگی بیشتر قابل انجام است اما تغییرات در فک امکان پذیر نمی باشد .
عوارض ارتودنسی دندان
یکی از عوارض احتمالی درمان ارتودنسی دندان ، تحلیل ریشه می باشد ، در بسیاری از بیماران این موضوع در حد از بین رفتن جزئی تیزی نوک ریشهی دندان و صاف شدن انتهای ریشه می باشد که این مسئله در بلندمدت برای دندانها هیچ مشکلی ایجاد نمی کند . معمولا داشتن براکت برای مدت زمان بسیار طولانی احتمال بروز این مسئله را بیشتر میکند . بسیاری از پزشکان برای بررسی این موضوع در ابتدا و در اواسط درمان ارتودنسی رادیوگرافی دندان تهیه میکنند تا این موضوع را تحت نظر داشته باشند .
یکی دیگر از مسائلی که در طی درمان ارتودنسی مطرح میشود پوسیدگی دندان ها می باشد . اکثر بیماران ارتودنسی از پوسیدگی مینای دندان در زیر وسایل ارتودنسی نگران هستند و این مسئله ذهن آنها را به خود مشغول کرده است اما این در حالی است که نواحی زیر براکت های ارتودنسی خطر پوسیدگی بالایی برای افراد به همراه ندارد بلکه تجمع مواد غذایی در اطراف براکت های ارتودنسی و عدم رعایت بهداشت صحیح توسط بیمار ، باعث ایجاد پوسیدگی در این نواحی می شود. عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان میتواند منجر به پوسیدگی دندان یا تغییر رنگ دندانها و ایجاد لکه های سفید بر روی سطح دندان ها شود.
این لکهها در واقع مرحله قبل از پوسیدگی دندانها میباشد . این مسئله به گونه ای است که ممکن است متخصص ارتودنسی به این نتیجه برسد که درمان ارتودنسی را زودتر از موعد تعیین شده به پایان برساند و براکتها را بردارد . زیرا اولویت اول برای هر فرد ، داشتن دندانهای سالم است و بعد از آن نوبت به داشتن دندانهای صاف و مرتب میرسد .
مراقبت از دندان ها بعد از ارتودنسی و رعایت نکات بهداشتی و تغذیه ای برای مراقبت از سیم کشی دندان :
مهم این است که دندان های خود را در حین درمان ارتودنسی با دندانپزشک خود بررسی کنید شما همچنین باید از دندان ها و دهان خود مراقبت بیشتری داشته باشید :
دندان هایتان را به دقت هر روز ، از جمله بین دندان های خود که می توانید ، تمیز کنید .
سیم ها ظریف و حساس هستند و شما باید مطمئن شوید که آنها را به دقت تمیز می کنید ، تا آنها آسیبی نبینند و نشکنند .
تیم دندانپزشکی شما ، قادر خواهد بود روش های خاصی مطابق با ابزار مورد استفاده در دندان های شما ، به شما آموزش دهند .
کاهش چربی ها و نوشیدنی های شیرین از میان وعده ها و نوشیدنی هایی ، حاوی قند و نوشیدنی های کف دار دوری کنید .
همچنین غذاهای سفت و چسبناک ، ممکن است به سیم کشی های شما آسیب برسانند .
در نهایت ، دندان ها را در شب و حداقل یک بار دیگر در طول روز بشویید و اگر نیاز دارید ، از دهانشویه استفاده کنید البته تیم دندانپزشک شما ممکن است یک خمیر دندان حاوی فلوراید یا یک ژل فلوراید یا دهان شویه را به شما پیشنهاد کند .