دسته بندی فیلتر
فیلتر - همه
سونوگرافی یکی از راه های تشخیصی در علم پزشکی است که تا کنون نقش بسزایی در تشخیص بیماری ها داشته است . سونوگرافی از دو کلمه لاتین sono (صوت) و graphic (شکل و ترسیم) تشکیل شده است . سونوگرافی با نام های صوت نگاری و اکوگرافی شناخته می شود که بر مبنای امواج فراصوت ساخته شده است .
با این روش می توان تمام بافت های زیر جلدی مانند مفاصل، عضلات، تاندون ها و اندام های داخلی بدن را مورد بررسی قرار داد . سونوگرافی علاوه بر کاربردهای درمانی که دارد یکی از مهم ترین اقدامات در زمان بارداری می باشد . سونوگرافی یک دستگاه تشخیصی است و دقت تشخیص در انجام سونوگرافی امری مهم است، در نتیجه در انتخاب مرکز سونوگرافی دقت کنید و بهترین سونوگرافی را انتخاب کنید .
یک رادیولوژیست یا پزشک متخصص می تواند نتایج حاصل از سونوگراقی را تفسیر کند و آن ها را به پزشک معالج بفرستد . معمولا پزشک معالج بعد از بررسی سونوگرافی ، نتایج را با بیمار در میان خواهد گذاشت . در برخی از موارد نیز رادیولوژیست در مورد نتایج به دست آمده با بیمار بحث می کند . معاینات پیگیری ممکن است نیاز باشد . پزشک در مورد آزمایش های دیگری که ممکن است نیاز باشد توضیح خواهد داد . برخی از این بررسی ها به خاطر یافته های مشکوک انجام می شود. همچنین آزمایش های بعدی زمانی لازم خواهد بود که نیاز به بررسی تغییرات ایجاد شده در طول زمان وجود داشته باشد . اینگونه بررسی ها در برخی از موارد بهترین روش برای مشخص کردن تاثیر درمان بر روی بدن بیمار است .
یکی از مهم ترین کاربرد های سونوگرافی ، سونوگرافی دوران بارداری است . سونوگرافی دوران بارداری نه تنها خیلی مهم است بلکه خیلی هم هیجان انگیز است . دلیل آن این است که پدر و مادر می توانند با کمک آن صدای قلب جنین را بشوند ، دست و پای آن را ببینند و یا شاهد تکان خوردن جنین باشند که حس بسیار خوبی است .
یکی از مهمترین مرحله های سونوگرافی، سونوگرافی تعیین جنسیت جنین است . تمام والدین دوست دارند که هر چه زودتر جنسیت جنین خود را بدانند ، دقت داشته باشید که دقیق ترین و بهترین سن برای فهمیدن جنسیت جنین ماه پنچم بارداری یا هفته بیستم بارداری است .
اساسا هفت روش متفاوت وجود دارد ، اما روند اصلی یکسان است . انواع مختلف روش ها عبارتند از:
۱- سونوگرافی ترانس واژینال : جهت تولید تصاویر سونوگرافی در داخل واژن مورد استفاده قرار می گیرند که ترانس واژینال اغلب در دوران اولیه بارداری استفاده می شود.
۲- سونوگرافی معمولی : معاینه ای که از یک مبدل استفاده می شود و در نواحی مختلف بدن مانند شکم برای تولید تصاویر دو بعدی از جنین در حال رشد صورت می گیرد.
۳- سونوگرافی تخصصی : این معاینه شبیه سونوگرافی معمولی است ، اما این نوع معاینه یک مشکل مشکوک را هدف قرار می دهد و از تجهیزات پیچیده تر استفاده می شود.
۴- تصویربرداری رنگی یا کالر داپلر : این روش تصویربرداری تغییرات جزئی در فرکانس امواج فراصوتی را اندازه گیری می کند ، زیرا آنها از اجسام متحرک مانند سلول های خونی تصویربرداری می کنند .
۵- سونوگرافی سه بعدی : با استفاده از prob های مخصوص از قبل طراحی شده و نرم افزار های تخصصی مثلا برای تولید تصاویر سه بعدی از جنین در حال رشد است.
۶- سونوگرافی ۴ بعدی یا ۳ بعدی داینامیک : با استفاده از اسکنرهای مخصوص طراحی شده و مثلا برای نگاه کردن به صورت و حرکات کودک قبل از زایمان استفاده می شود.
۷- اکوکاردیوگرافی جنینی : استفاده از امواج اولتراسوند برای ارزیابی آناتومی و عملکرد قلب کودک است . این گزارش برای کمک به ارزیابی مشکالت نقص قلب مادرزادی مورد استفاده قرار می گیرد .
بیشتر سونوگرافی ها غیر تهاجمی و امن هستند( سوزن یا تزریقی نیاز نیست)
سونوگرافی ممکن است به صورت موقت دردآور باشد اما در بیشتر موارد بیمار دردی را احساس نمی کند.
سونوگرافی به طور گسترده در اختیار افراد قرار می گیرد ، کاربرد آن اسان است و نسبت به سایر روش های تصویرداری کم هزینه تر است.
سونوگرافی بسیار امن است و از تابش های یونیزه شده استفاده نمی کند.
این بررسی ها تصویر واضح و روشنی از بافت های نرم ایجاد می کند که از طریق اشعه ایکس قابل نمایش نیست.
سونوگرافی برای تشخیص و بررسی زنان باردار نسبت به سایر روش ها ارجح تر است.
سونوگرافی، تصاویر زمان واقعی را فراهم می کند و یک ابزار خوب برای فرایندهای کم تهاجمی همچون بیوپسی سوزنی و آسپیراسیون مایع است.
برای سونوگرافی استاندارد و معمولی، اثرات مضری بر روی بدن انسان شناخته نشده است.
لازم است تا قبل از سونوگرافی اقدامات خاصی انجام شود که عبارت است از :
در برخی از سونوگرافی ها برای اینکه بتوان تصویری واضح و دقیق از تخمدان ها و رحم به دست آوریم . رادیولوژیست به افراد توصیه می کند که قبل از انجام سونوگرافی مقدار کافی آب بنوشند تا مثانه آن ها به طور کامل پر باشد . برخی از افراد تصور می کنند که می توانند با مصرف دارو های ادرار آور ، قبل از انجام سونوگرافی ، دیگر نیاز به نوشیدن آب ، آبمیوه و چای ندارند ، در حالی که مصرف دارو بدون تجویز پزشک اشتباه است . برای انجام سونوگرافی در دوارن بارداری در هفته های پایین باید مثانه پر باشد در صورتی که در هفته های بالاتر نیازی به پر بودن مثانه نیست .
همانطور که گفته شد، سونوگرافی انواع مختلفی دارد سونوگرافی واژینال نیز یکی دیگر از انواع سونوگرافی می باشد ، سونوگرافی واژینال بر خلاف دیگر انواع سونوگرافی لازم نیست تا مثانه پر باشد ، برخلاف دیگر سونوگرافی ها اگر مثانه پر باشد، سبب می شود تا تصویر واضح به عنوان خروجی نمایش داده نشود .
سونوگرافی یک روش تصویربرداری ایده آل برای روده پر از هوا و یا اندام های مبهم روده نیست . در اغلب موارد ، امتحان باریم ، سی تی اسکن و MRI روش انتخاب در چنین محیطی است.
همچنین این روش برای نفوذ به استخوان دشوار است و بنابراین تنها می تواند سطح بیرونی ساختارهای استخوانی را ببیند و نه آنچه که در درون آن قرار دارد ( به جز در نوزادان ) . برای تجسم ساختار داخلی استخوان ها یا مفاصل خاص ، دیگر روش های تصویربرداری مانند MRI معمولا استفاده می شود .