دندان درآوردن کودک و راه هایی برای تسکین دندان درد نوزاد :
حتما با علائمی همچون بی قرار شدن کودک، بی دلیل جیغ و فریاد کردن، گریه کردن یا راه افتادن آب دهانش، روبرو شده اید! یا اینکه کودک اسهال گرفته و دور دهانش زخم شده، تب کرده و بدخلق است و غذا نمی خورد.
همه این ها نشانه دندان درآوردن کودک می باشند و معمولا هم به محض اینکه دندان کودک نیش می زند، این مشکلات برطرف می شوند. پس نگران این موضوع نباشید.
رویش دندان های شیری نوزاد از سن ۴ تا ۶ماهگی شروع می شود و تا ۳ سالگی طول می کشد. در پایان ۳ سالگی کودک باید ۲۰ دندان شیری داشته باشد. فقط ممکن است اوضاع را برای مادران سخت کنند، چون مراقبت های دهان و دندان لازم دارند. فقط در صورتی که کودک دیر دندان درآورد، نگران نباشید، زیرا این مسئله مرتبط با وزن گیری، ترشح هورمون در کودک می باشد که مسئله ای عادیست.
با این وجود، به توصیه دندانپزشکان مرکز دندانپزشکی اطفال، باید معاینه دندانپزشکی کودک قبل از یک سالگی و پس از بیرون زدن اولین دندان ها صورت گیرد.
بیرون آمدن دندان در حقیقت به معنی حرکت دندان از محل تشکیل آن در داخل استخوان فک و رسیدن به وضع و موقعیت خاصی در دهان است تا در آن وضعیت اعمال طبیعی خود را انجام دهد.
همان طور که اولین قدم ها و حرف زدن کودک مایه خرسندی و شادی والدین است، دندان درآوردن هم توجه پدر و مادر را به خود جلب می کند. اما کودکان به هنگام دندان درآوردن بسیار بی تاب و بی قرار و تحریک پذیر می شوند.
همانطور که اشاره شد، شروع مرحله دندان درآوردن در نوزادان در فاصله چهار تا هفت ماهگی است. معمولا اولین چیزی که رشد می کند دو برآمدگی کوچک دندانی در لثه پایین است و بعد دو دندان بالایی رشد می کنند.
اما گاهی هم دیده می شود که دندان درآوردن نوزادان با تاخیر صورت می گیرد. دیگر عاملی که منجر به چنین موردی می شود، وراثت می باشد.
به هنگام درآوردن دندان، لثه ها ملتهب و متورم می شوند و اغلب دندان درآوردن سبب بروز حساسیت خفیف و تب پایین می شود. از دیگر علائمی که می توان اشاره کرد، بی قراری نوزاد و تحریک پذیری او، ورم، خارش لثه ها می باشد. به همین دلیل کودک میل به گاز گرفتن اجسام سفت و سخت دارد.
برای تسکین درد ناشی از دندان درآوردن در نوزاد خود می توانید لثه های او را با یکی از انگشتان یا یک پارچه سرد و مرطوب تمیز به آرامی ماساژ دهید. یا اینکه از دندان گیر استفاده کنید البته اطمینان حاصل کنید که این شی باعث خفگی او نمی شود. دندان گیرهایی که از لاستیک نرم ساخته شده اند بهتر هستند.
به نوزاد چیزی خنک برای جویدن بدهید. البته حواستان باشد که یخ زده نباشد. کمی خنک هم باشد کفایت می کند و آرامش می کند. با سرمای زیاد به کودک آسیب می رسد. ماست خنک هم پیشنهاد خوبی می باشد.
با مصرف داروهای مسکن بروی لثه کودک، نه تنها کمی در این قضیه نکرده اید، بلکه عوارضی هم برای او به همراه خواهید آورد.
از استعمال داروهای موضعی و بی حس کننده بر روی لثه خودداری کنید، زیرا این داروها به وسیله بزاق شسته شده و قبل از اینکه روی لثه تاثیر بگذارند، موجب بی حسی گلوی کودک می شوند و در مکانیسم های طبیعی بلع غذای کودک تداخل ایجاد می کنند.
اگر حس می کنید که تب کودک به خاطر دندان درآوردنش نیست، فکر راه دیگری باشید و سریعا نزد یک پزشک اطفال مراجعه کنید.
برای جلوگیری از تحریکات پوستی به علت افزایش بزاق کودک آب دهان کودک را کاملا خشک کنید.
اگر کودک شما خیلی بی قرار یا تب و اسهال ایجاد شد، حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید.